Flickorna på tåget

Sörjen som blev

Riksteatern anländer Skåne nu i februari – med den hyllade pjäsen ”Sörjen som blev”. För mig – ett barn till ett krigsbarn – är detta stort, då pjäsen handlar om just det. Jag ska få uppleva och möta skådespelaren Anna Takanen och hennes berättelse. Jag ska få veta mer om den nästan bortglömda historien om de finska krigsbarnen, låta mig påminnas och få tala med andra om det. Jag undrar vad min mamma skulle tänka om det, hon som aldrig någonsin ville tala om det.

Torsdagen den 21 februari är jag inbjuden som samtalsmoderator efter pjäsen, till Eslövs Teaterförening. Det är en ära, det känns viktigt och värdefullt.Jag hoppas att många tar tillfället i akt att se pjäsen. Av historiska skäl, av längtan av att bryta tystnaden kring traumat, av intresse för nutidens frågor kring krig och flyktingskap. Vart femte barn i världen lever i en krigszon och det påverkar i generationer. Kan vi lära av historien?

#Sörjensomblev #Riksteatern #Takanen #Eslövsteaterförening #finskakrigsbarn

Bild: Klara G

https://www.riksteatern.se/forestallningar/sorjen-som-blev/202202241900-95148L

Riksteatern, Anna Takanen, Sörjen som blev,